Janne överlevde plötsligt hjärtstopp. “Det blev helt svart”.

Hjärt Lungräddning

Efter hjärtstoppet: Janne träffade sina hjältar

Text: Andreas Hagelin. Foto: Andreas Hagelin.

Tårar varvades med skratt. Det blev ett känslosamt möte när Janne Wikstrand, handledare vid förvaret i Flen, träffade de kollegor som räddade hans liv då han drabbades av ett hjärtstopp i höstas.
– Jag ville träffa dem personligen och ge mitt största tack, säger han.

Det var i samband med uppvärmningen på en utbildning i Ljungbyhed som Janne plötsligt började känna att något var fel.

– Jag började känna mig trött och tog stöd mot väggen. Sen blev det svart, berättar Janne Wikstrand.

Tack vare att hans kollegor snabbt förstod vad som behövde göras gick hans liv att rädda. På Jannes initiativ träffades i veckan stora delar av den grupp som var med den där torsdagen i slutet av september.

– Det kändes naturligt att vi skulle ses och prata igenom det här. Jag tror nog att vi behövde det allihop, säger Janne Wikstrand.

Med på mötet var även sektionschef Owe Hammarling som även han ville rikta sitt stora tack till kollegorna.

– Ni ska ha ett stort fett tack för det ni gjorde. Förutom era barn, ni som har några, är det här något av det största ni kommer ha gjort i ert liv: att rädda livet på en annan människa, sa han till gruppen.

Många känslor

Vladimir Listov kramar om Janne Wikstrand. “Fantastiskt att få se dig här i dag”, säger Vladimir.

En efter en återgav kollegorna sin version av händelsen och hur de har hanterat det efteråt. Gruppen såväl skrattade som grät en skvätt tillsammans vartefter som händelseförloppet återberättades. De konstaterar alla att Janne Wikstrand var i goda händer då olyckan inträffade.

– Det var ett otroligt samarbete mellan kollegorna. Alla drog verkligen sitt strå till stacken, säger Magnus Eliasson, instruktör i hjärt- och lungräddning (HLR) och vid förvaret.

Inom några sekunder från att Janne Wikstrand segnat ihop hade hjärt- och lungräddningen satts igång och ytterligare någon minut senare var räddningstjänsten larmad och en hjärtstartare hämtad. Mikael Eriksson var utbildningsinstruktör vid det aktuella tillfället och är sedan länge tränad i hjärt- och lungräddning.

Han liksom många andra beskriver en känsla av att hela förloppet från att insatsen påbörjades till att räddningstjänsten kom till platsen tog väldigt lång tid. Men ambulansen var på plats efter nio minuter och då hade redan en frivilligbrandman och två brandbilar kommit till platsen. Räddningstjänsten berömde gruppens insats. När Janne Wikstrand till slut blir lastad in i ambulansen följer en evighetslång väntan för kollegorna. Först tre timmar senare, när gruppen är samlad för att äta, kommer ett telefonsamtal från Janne själv där han säger att han lever och mår okej.

– En pizza har aldrig smakat så gott som den gjorde efter att vi fick beskedet. Jag var bra rädd där ett tag men min vilja att inte förlora var starkare, säger Magnus Eliasson.

Har lett till förändringar

Idag är Janne Wikstrand fortfarande sjukskriven men hoppas vara tillbaka på jobbet i början av februari.

– Nu tar jag dagen som den kommer och njuter av varje sekund, säger han.

Händelsen den där dagen har lett till flera förändringar på förvarsavdelningen. Bland annat har nu alla nationella instruktörer på avdelningen utbildats i hjärt- och lungräddning med defibrillator och första hjälpen. Instruktörerna ska även från och med nu alltid ha med sig en defibrillator när de är ute på utbildning.

Gruppen som bidrog till Jannes överlevnad:

Magnus Eliasson (HLR-instruktör)
Chiman Mohammady
Karl-Johan Karlsson
Milan Ilic
Hasanin Alkinanny
Markus Löfvenberg
Vladimir Listov
Diaa Celik
Felicia Bergdahl Elofsson
Mikael Eriksson
Anders Larsson
Fredrik Nelson

Så många drabbas

Ca 15.000 drabbas av plötsligt hjärtstopp och så många som 10.000 av dessa händer utanför sjukhusmiljö. Endast 500 av dessa lyckas räddas, men 7 av 10 hade kunnat blivit räddade, som lyckligtvis Janne blev, om hjärt och lungräddning med hjärtstartare används inom 3 minuter.

Vad säger lagen?

Enligt Arbetsmiljöverkets krav är det arbetsgivarens skyldighet att se till att personalen är utbildad inom HLR och skall kunna tillkallas vid en akut situation på en arbetsplats. Utbildningen skall förnyas minst en gång om året.
 

Elerno Utbildning hjälper ert företag

I samverkan med vår certifierade utbildare Magnus Eliasson av HLR-rådet, som var med och räddade livet på Janne, är vi stolta över att kunna presentera våran utbildning ‘HLR med hjärtstartare’, för alla företag och organisationer i Sverige. Utbildningen sker på plats på Ert företag. 
 
Klicka in och läs mer om Elernos utbildning inom Hjärt- och Lungräddning med Hjärtstartare nedan:
 
KRAV
1,200.00 kr


  Sker på plats hos kund