Kursen Arbete På Väg utgår från Trafikverkets kompetenskrav och riktar sig till alla som arbetar med vägarbete eller liknande, oavsett om det är byggande, underhåll eller drift.
Längd: Egen takt
Kursform: Digitalt webbkurspaket på distans
Giltighetstid: 5 år
Din arbetsplats ska vara säker och både du och trafikanterna ska kunna känna er trygga. Därför finns det lagar, förordningar och föreskrifter som talar om hur arbetsmiljön på en vägarbetsplats ska bli säker för alla parter.
Den kompetens som Trafikverket kräver framgår i respektive kontrakt, med hänvisning till aktuellt kravdokument TDOK 2018:0371 som en del i arbetet med att öka säkerheten på arbetsplatser i trafiken samt minska olycksantalen. Även om benämningen Arbete på väg används, gäller även kraven för järnvägs- och gatuprojekt. Det är du som arbetsgivare som intygar att medarbetarna har rätt kompetens och genom att gå vår kurs i arbete på väg får du den kunskap du behöver, samt ett intyg som visar att du har den kompetens som krävs vid arbete på väg.
APV 1 ÄR UPPDELAT I TRE NIVÅER
Vilken kurs du behöver gå beror på vilka arbetsuppgifter du kommer att utföra.
1.1 – Allmän grundkompetens
Alla som utför arbeten på vägen som är upphandlat av Trafikverket ska ha en allmän grundkompetens som består av:
- Entreprenörens säkerhetsregler på arbetsplatsen.
- Trafikverkets säkerhetskrav på arbetsplatsen.
- Hur en säker vägarbetsplats skapas.
- Sambandet mellan trafikstörande arbeten och trafikantens behov av trafiksäkerhet och framkomlighet.
1.2 – Grundkompetens – för att få framföra väghållningsfordon
Förare av väghållningsfordon, avser även fordon som används i planerings- och projekteringssyfte, samt utförare av transporttjänster, ska utöver allmän grundkompetens kunna:
- Utföra väghållningsarbete och transporter trafiksäkert, Trafikförordning.
- Vilka trafikanordningar som är tillåtna på väghållningsfordon och vägmärkesvagn, Vägmärkesförordning.
- Undvika de risker som kan uppstå med passerande fordonstrafik.
- Hur väghållningsarbete ska utföras enligt Väglag och Vägförordning.
- Tillämpliga delar av Arbetsmiljölagen och dess föreskrifter (AFS).
- Tillämpliga delar i Trafikverkets regelverk för APV.
1.3 – Grundkompetens – för att få utföra vägarbete eller liknande arbeten
Personal som utför vägarbete eller liknande arbeten, exempelvis projekteringsuppdrag, ledningsarbeten, på en vägbana eller tillhörande innerslänt (vägslänt) där passerande fordon förekommer, ska utöver allmän grundkompetens:
- Inneha en anpassad kompetens för det arbete som personen utför.
- Inneha allmänna kunskaper om Trafikförordningen, Vägmärkesförordningen och dess föreskrifter, och kunna specifikt de bestämmelser som gäller för arbetets utförande.
- Samt kunna Trafikverkets regelverk för aktuellt arbete.
- Kunna undvika de risker som kan uppstå med passerande fordonstrafik.
- Kunna ta emot instruktion och utföra arbetet som person med steg 2 kompetens förmedlar.
För vem?
Kursen vänder sig till anställda och entreprenörer som utför vägarbeten, oavsett om det rör sig om byggande, underhåll eller drift. Till exempel: entreprenadföretag, åkerier, i vissa fall elektriker som sysslar med kabelläggning eller reparationer längs vägen, riv- och saneringsföretag, kommuner med flera.
Målet med utbildningen
Att deltagarna efter genomförd utbildning ska ha kunskaper om de föreskrifter som Trafikverket, kommunerna och Arbetsmiljöverket har som krav, hur eget och andras uppträdande kan påverka trafiksäkerheten vid vägarbeten.
Vad säger lagar och regler?
Trafikverket kräver att man har den utbildning och kompetens som krävs för att trafiksäkerheten ska upprätthållas vid vägarbetsplatser. Detta gör man i tre steg där steg 1 har så kallade understeg.
Steg 1 innebär:
- 1.1 är en allmän grundkurs som alla måste ha för att få vistas på en vägarbetsplats.
- 1.2 är en kurs för de som ska framföra ett väghållningsfordon på en vägarbetsplats, såsom en personbil, lätt lastbil, lastbil, traktor, hjullastare, grävmaskin, vägvält, asfaltsläggare med mera.
- 1.3 ger behörighet att utföra drift och underhållsarbeten samt planering och projektering. Den som innehar kompetens enligt Steg 1.3 får även biträda den som har kompetens enligt Steg 2.2, vilken är den utmärkningsansvarige.
Sammantaget motsvarar steg 1.1, 1.2, och 1.3 delvis det som tidigare kallades APV 1+2.
Trafikverkets krav på arbetsmiljö och säkerhet:
» Arbetsmiljö och säkerhet – Arbete på väg
Genomför i egen takt
Utbilda dig helt i din egna takt när du vill på dygnet. Pausa, anteckna, repetera, logga ut och in hur du vill när det passar dig bäst.
Hur går det till?
Utbildningen skickas till angiven epostadress med en personlig länk för att logga in. Allt är onlinebaserat och finns tillgängligt i 3 månader för repetition, även efter att kursen är avslutad. Ingen extra litteratur behöver köpas till. Efter avslut och godkänt prov tilldelas personligt intyg.
Förkunskaper
Inga förkunskaper krävs.
Kvalitetssäkert
Utbildningar som är Krav-märkta är obligatoriska enligt beslut från myndigheter, branschorganisationer eller försäkringsbolag.
Varför online?
✓ Tänk inte på resor och hotell
✓ Utbilda dig när, var och hur du vill
✓ Effektivare inlärning
Studier visar att du kan hålla 6-7 saker i minnet utan att påminnas på nytt, det gör att tradionella klassrumsutbildningar inte är så effektivt som många tror. Det är därför bättre att du portionerar ut ditt inlärande över tid och applicerar kunskapen direkt på arbetsplatsen efterhand som du lär dig.